słony, słodki, kwaśny, gorzki - standard
umami - gratis
tłusty - nowość

siódmy - poczujesz, gdy przymkniesz oczy

wtorek, 10 stycznia 2017

Tarta, że gościom szczęka opada ;)

Wszystko co lubię, skoncentrowane w jednym miejscu i czasie. Idealne na ciepło i na zimno. Polecam zwłaszcza z kieliszkiem czerwonego wina w miłym gronie, w jakimś przytulnym miejscu :)





 Ciasto na tartę:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (ja używam nierafinowanego)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Mąkę posiekać z masłem, wymieszać szybko do połączenia. Dodać pozostałe składniki i krótko zagnieść. Uformować w miarę płaski placek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto można również przygotować dzień lub dwa wcześniej. Schłodzone, rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm i przekładamy do foremki, dociskając delikatnie i wyrównując brzegi. Całe ciasto nakłuwamy w małych odstępach widelcem, aby nie straciło kształtu podczas pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w 180-200 stopniach, w zależności od możliwości Twojego piekarnika, aż będzie ładnie zrumienione. Tartę wyciągamy do lekkiego przestudzenia i przygotowujemy w tym czasie resztę składników.

Farsz:
  • 1 większa lub 2 mniejsze gruszki
  • kilka plasterków dojrzewającej szynki (u mnie szwarcwaldzka)
  • ok. 100 g gorgonzoli 
  • spora garść orzechów włoskich (lub mieszanych)
  • 200 ml śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100-150 g cheddara
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Gruszkę cienko obieramy i kroimy wzdłuż na plasterki. Plastry szynki kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, tak jak lubimy. Orzechy posiekać nożem, dość drobno. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. W miseczce mieszamy dokładnie jajka ze śmietaną i mlekiem, dodajemy starty ser, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką. Można dodać ulubionej przyprawy, na przykład świeżego tymianku lub ziół prowansalskich. Ja dodałam zmielonej, własnoręcznie przygotowanej mieszanki z ziół, kolorowego pieprzu i różowej soli himalajskiej <dzięki, Aśka;)>.

Tartę można wypełnić farszem na dwa sposoby. Najpierw wylać płynną masę śmietanową (jogurtową) z serem i ułożyć na niej składniki lub odwrotnie - ułożyć gruszkę, szynkę i kawałki gorgonzoli a potem zalać całość masą. Ja tym razem wybrałam opcję drugą, choć pierwsza jest bardziej spektakularna ;) Całość posypujemy posiekanymi orzechami i przyprawiamy według własnego uznania. Zapiekamy około kwadransa w temperaturze jak powyżej, do zarumienienia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz